• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

PostHeaderIcon Το Οινοποιείο

Μνήμες και όνειρα που χόρεψαν πάνω από τις βραχώδεις παραλίες και τους αμπελώνες της Νικομήδειας της Μ. Ασίας, ταξίδεψαν με τους πρόσφυγες και ρίζωσαν στους πρόποδες του Δ. Παγγαίου, στην περιοχή όπου μύθοι, αλήθειες και παραδόσεις λένε ότι καλλιεργήθηκε το αμπέλι από την αρχαιότητα και λατρεύτηκε ο Διόνυσος.

Εδώ η οικογένεια Χαραλαμπόγλου, μπόλιασε το Φουλατζίκι με την δροσιά του Παγγαίου, με τα νερά του Αγγίτη, με τον ήλιο της Βιτάστας και αναβίωσε τους αμπελώνες με πολύ μεράκι και περισσή φροντίδα.

O Γ. Χαραλαμπόγλου ξετύλιξε το νήμα με τις ιστορίες των παππούδων για κρασιά και τσίπουρα και ύφανε το δρόμου του κρασιού στον μικρό αμπελώνα, μόλις 2 στρεμμάτων, του πατέρα του Νικόλα. Με κόπο, υπομονή και επιμονή από το 1977 ο αμπελώνας απλώθηκε σε 150 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου στις πλαγιές του Παγγαίου στην Κρηνίδα Σερρών του Δήμου Αμφίπολης.

Το έτος 1999 ίδρυσε την εταιρεία εμφιάλωσης κρασιών και το 2003 άρχισε η κατασκευή του επισκέψιμου οινοποιείου μέσα στον αμπελώνα με αίθουσα υποδοχής υπερσύγχρονα μηχανήματα εμφιάλωσης

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και να γνωρίσει από κοντά την όλη διαδικασία της βιολογικής καλλιέργειας των ντόπιων και ελληνικών ποικιλιών Κόνιαρος, Ασσύρτικο, Μαλλαγουζιά, Μοσχάτο, Ροδίτη και των διεθνών γνωστών ποικιλιών Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot από τις οποίες ποικιλίες παράγονται τα αντίστοιχα κρασιά του κτήματος. Η πιστοποίηση του οινοποιείου με ISO 22000 και HACCP δημιουργεί σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης για την όλη διαδικασία υγιεινής οινοποίησης και δηλώνει την άριστη ποιότητα του κρασιού.

Στα υπόγεια του οινοποιείου ωριμάζουν τα κρασιά σε δρύινα βαρέλια και ο περιορισμένος αριθμός φιαλών συμφιλιώνεται υπομονετικά με τον χρόνο.
Η επίσκεψη στο οινοποιείο του Κτήματος Γ. Χαραλαμπόγλου αποζημιώνει στο έπακρο τον επισκέπτη γιατί ξυπνά η όραση με το χρώμα, η όσφρηση από την αδιόρατη και εκλεπτυσμένη μοσχοβολιά και η γεύση αφήνει αποτύπωμα ευχάριστο στη μνήμη.